asd
36. évfolyam, 1. szám
Szerzői útmutató Lektori útmutató


Számlaszám:

11707024-20488660
(OTP)

Kérjük, hogy a közlemény rovatban a tag neve, és pecsétszáma legyen
feltüntetve.


A 2024-es évtől az Európai Urológus Társaság számunkra egy kedvezményes, egységes 112,50 Euro összegű tagdíjat állapított meg, mely jelenlegi árfolyamon 44.000 Ft. Ehhez számoljuk hozzá a 15.000 Forintos – közgyűlés által elfogadott – MUT tagdíjat, ez összesen

59.000 Forint.
 
Rezidens tagdíj:
25.000 Ft
Nyugdíjas tagdíj: 5.000 Ft

befizetési határidő:

2024. március 31.
 
 
Szerző: Prof. dr. Répássy Dénes1
1egyetemi magántanár, osztályvezető főorvos

Szakmai vélemény: Progresszív betegellátás - urológiai centrumok

A téma felvetésének mostani aktualitása az, hogy a GYEMSZI finanszírozási osztályvezetője, Dr. Kövi Rita felkérte a Szakmai Kollégium Urológiai Tagozatát és Tanácsát, hogy elemezze a fővárosi urológiai osztályok szakmai teljesítményét a NEMFI által megküldött statisztikai adatok alapján, mely adatokat az OEP állított össze, abból a célból, hogy a Semmelweis Tervhez kapcsolódóan térségi központokat jelöljenek ki a progresszív betegellátás megvalósításnak biztosítására.

A progresszív betegellátás egyetemes elv, melyet minden fejlettebb országban az egészségügyben alkalmaznak. A legtöbb országban a progresszív betegellátás jegyében ún. centrumokat működtetnek bizonyos térségek élén, ahol a betegellátás a legmagasabb szakmai színvonalon folyik. Az ún. centrum definíciója nem könnyen határozható meg, de nagy vonalakban két megfogalmazást különböztethetünk meg:


A-típusú centrum:

Olyan intézmény, ahol a manuális szakmák nagy része, bizonyos nem manuális, valamint diagnosztikai szakmák, és elsősorban az aneszteziológia a betegeket a legmagasabb szakmai színvonalon képes ellátni.
Egy ilyen intézménynek a feltételei:

  • infrastruktúra: építészetileg tökéletesen kialakított műtők, a legkorszerűbb műszerekkel ellátva,
  • a fekvőbeteg-osztályok jól tervezett elhelyezése úgy, hogy azok megközelítése optimális legyen egymás között, valamint a műtők és az osztályok között,
  • diagnosztikai központ, ahol minden módszer alkalmazható,
  • aneszteziológia és intenzív terápiás osztály.
  • emberi erőforrás - magas szintű szakmaspecifikus képzettséggel:

                      a legmagasabban képzett orvos-specialisták:

                            - sebészek, illetve manuális szakemberek
                            - diagnosztikai szakemberek (radiológus, stb.)
                            - aneszteziológus szakemberek
                            - szakasszisztensek, szakápolók


Az úgynevezett A-típusú centrumok egyik legfontosabb ismérve a különböző szakmák hatékony kollaborációja, amelynek keretein belül a különböző szakmák határterületei a legmagasabb színvonalon művelhetők.


Az ilyen centrum feladata a legnehezebb esetek, leginkább problémás betegek ellátása, ezért egy ilyen centrumnak a minőségi feltételek mellett megfelelő kapacitással is kell rendelkeznie, hiszen egy ilyen centrum egy több milliós térség ellátására alkalmas. Azokat a betegeket is ilyen centrumban kell ellátni, akiken egyszerűbb műtétet végeznek ugyan, de általános állapotuk, kísérő betegségeik fokozott rizikót jelentenek.

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Következő >
Cikk értékelése Eddig 20 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások

.....