asd
30. évfolyam, 2. szám
Szerzői útmutató Lektori útmutató

 

Húgyhólyag-augmentáció: a neurogén hólyagdiszfunkció kezelési lehetősége

Bevezetés: A neurogén húgyhólyag-diszfunkció kezelése lépcsőzetes, elsővonalbeli kezelésében jelentős szerep jut az intermittáló önkatéterezésnek. Sajnos sok betegnél a húgyhólyag primeren, vagy az állapot progressziója következtében idővel magasnyomásúvá és/vagy csökkent kapacitásúvá, tágulékonyságúvá válik. Amennyiben egyéb kevéssé invazív kezelésekkel (intermittáló katéterezés – CIC), anticholinergicum, botulinum toxin, sphincterotomia) nem sikerül a húgyhólyag nyomását csökkenteni, illetve kapacitását, tágulékonyságát (compliance) növelni, akkor a hólyag kirekesztett bélszakasszal történő megnagyobbítása (augmentáció) végezhető. A magasnyomású és/vagy kis kapacitású, rossz tágulékonyságú hólyagműködés okozta reflux, következményes vesekárosodás és recidív húgyúti fertőzés ezzel végleg megszüntethető.
Betegek és módszerek: Klinikánkon egy 23 éves és egy 28 éves nőbetegnél végeztünk neurogén húgyhólyag-diszfunkció miatt nyílt húgyhólyag-augmentációt. Mindkét esetben veleszületett gerincfejlődési rendellenességek (kongenitális sacrum agenesia, illetve meningomyelocele) képezték a neurogén eredetű húgyhólyag működési zavar alapját. Konzervatív (anticholinergicum + CIC) és minimál invazív (botox intradetrusor injekció) terápia hatástalansága miatt mindkét betegnél kirekesztett ileum szakasszal történő húgyhólyag-augmentáció végzésére kényszerültünk.
Eredmények: A műtéteket követően mindkét beteg kontinenciája javult, a húgyúti fertőzések száma csökkent, húgyhólyagjukat továbbra is intermittáló katéterezéssel ürítik. A kontroll urodinamikai vizsgálat a hólyagkapacitás és compliance szignifikáns növekedését igazolta.
Következtetések: A neurogén húgyhólyag-diszfunkció elsővonalbeli kezelési lehetőségét, sok esetben annak bázisterápiáját az intermittáló önkatéterezés jelenti. Amennyiben konzervatív kezelés segítségével nem sikerül az alacsony nyomású, jó tágulékonyságú és kapacitású hólyagműködés megtartása, akkor a húgyhólyag bélszakasszal történő augmentációját javasolt elvégezni.

Tovább

Tíz kilogrammos scrotalis elephantiasis műtéti megoldása

Bevezetés: A szubtrópusi övezetben endémiás filariasis okozta scrotalis elephantiasis, avagy scrotalis lymphoedema hazánkban elvétve fordul elő. Európában a leggyakrabban a scrotum egyéb okból adódó nyirokelvezetési zavara áll a betegség hátterében. Egy rendkívül nagyméretű scrotalis lymph­oedema szakszerű kivizsgálását és sebészeti ellátását kívánjuk bemutatni.
Esetismertetés: 66 éves páciensünk nem járt ...

Tovább

High flow priapizmus két esete – diagnosztika és kezelés

Bevezető: A high flow priapizmus ritka betegség Magyaror­szá­gon. Fontos a helyes diagnózis felállítása, és a korszerű kezelés kiválasztása.
Esetismertetés: A Semmelweis Egyetemen ellátott két high flow priapizmussal kezelt beteg esetét mutatjuk be és ismertetjük az ide vonatkozó, aktuális Európai irányelveket.
Következtetések: Annak érdekében, hogy megfelelő diagnózishoz jussunk, illetve a betegek a legkorszerűbb...

Tovább

Vizeletürítést követő fejfájás – húgyhólyag paraganglioma

Bevezetés: A húgyhólyag paraganglioma igen ritka daganat, a szakirodalomban egy-egy esetismertetéssel találkozhatunk.
Esetismertetés: 35 éves férfi beteg esetén keresztül mutatjuk be a húgyhólyag paraganglioma kórismézését és kezelését.
Megbeszélés: A húgyhólyag paraganglioma a legtöbb esetben tünetmentes, a tünetes esetekben a néma haematuria és a vizeletürítéssel kapcsolatban előforduló rosszullét hívhatja ...

Tovább

Péniszrák miatti glansectomia után megőrzött merevedési és ejakulációs képesség

Bevezetés: Péniszrák kezelésének rutin eljárása a glans reszekciója. A műtétek onkológiai eredményessége jó, azonban sokszor súlyos esztétikai és szexuális funkciódefektus marad vissza.
Esetismertetés: 38 éves betegben biopsziával igazolt, glansot elfoglaló rákot operáltak a szerzők. Az eltávolított makk helyére, a corpus cavernosum megrövidített végére szájnyálkahártya-borítás került, a húgycsővég pedig...

Tovább

Húgycsőbetét (wallstent) behelyezése után ismételten kialakult bulbaris húgycsőszűkület megszüntetése nyílt műtéttel

Bevezetés: Húgycsőszűkületek megszüntetése céljából a különböző húgycsőbetétek behelyezésének javallata ellentmondásos, általában csak szűk indikációs területen jöhetnek szóba. A húgycsövet ért külső vagy iatrogén sérülés okozta spongio­fib­­rosis károsítja a szivacsos test vérellátását, ezáltal csökkenti a húgycsőbetétek sikerességét. A kezdetben hozzájuk fűzött reményeket a rövid távú ...

Tovább

Húgycsődivertikulum radikális prostatectomia után

Bevezetés: Húgycsődivertikulum férfiakban ritkán fordul elő, leggyakrabban urethritis, húgycsőszűkület, húgycső-trauma, hosszú távú katéterviselés, szubsztitúciós húgycsőplasztika, hypospadiasis műtét vagy műsphincter-beültetés után alakul ki.
A szerzők egy radikális perinealis prostatectomia után kialakult húgycsődivertikulum esetét mutatják be. Ismereteik szerint hasonló etiológiával korábban egy ...

Tovább

Lymphangiomatosis scroti ritka esete fiatal férfi betegnél

Bevezetés: A lymphangiomatosis ritka jó indulatú betegsége a nyirok érhálózatnak, amelynek még ritkább előfordulása a herezacskó lymphangiomatosisa.
Esetbemutatás: Klinikai esetbemutatásunkban egy 21 éves fiatal férfi beteg anyagát dolgoztuk fel, akinek a herezacskóján ismeretlen eredetű, progresszív bőrelváltozások jelentek meg, a későbbiekben orbánccal szövődve, majd a részletes diagnosztikai vizsgálatok során ...

Tovább

Vesekövesség késői következménye – sipolyképződéssel járó xanthogranulomatosus pyelonephritis

Bevezetés: A xanthogranulomatosus pyelonephritis egy ritkán előforduló, idült gyulladásos megbetegedés, amely a krónikus pyelonephritisek 1%-át teszi ki. Legtöbbször húgyúti obstrukciók okozta fertőzésekben, immunhiányos állapotokban, cukorbetegségben alakul ki. A kórkép differenciáldiagnosztikája nehéz. Fokális megjelenési formában térfoglaló folyamatot utánozhat. A sipolyképződéssel járó diffúz folyamat ...

Tovább

Vesicoileocutan sztóma, a gyógyíthatatlan húgycsőszűkületek egy lehetséges megoldása

Összefoglalás
Célkitűzés: A szerzők gyógyíthatatlan kombinált urethra­szűkület egy lehetséges operatív megoldását mutatják be.
Beteg és módszer: 2006 és 2015 között 4 esetben készítettünk vesicoileocutan sztómát. A hólyagnyak körül kialakuló hegszövet okai az endourológiai beavatkozások, kismedencei trauma, irradiáció és a radikális prostatectomia voltak.
A műtét során 10-15 cm-es ileumszakasz lett ...

Tovább

A scrotum bőrén áttört műsphincter visszahelyezése sürgős műtéttel

ÖSSZEFOGLALÁS
Célkitűzés: A szerzők prosztatarák miatti radikális prostatec­tomia következtében inkontinens, műsphincter-beültetésen átesett beteg többszörös pumpa perforációs esetét mutatják be.
Esetismertetés: A bemutatott 76 éves beteget prosztatarák miatt operálták. A műtéti preparátum sebészi szél pozitív lett, ezért besugaraztatták. Közvetlenül a műtét után teljes inkontinenciát észlelt és ...

Tovább
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
55 találat 6 oldalon