asd
31. évfolyam, 3. szám
Szerzői útmutató Lektori útmutató

 

Vesetranszplantációt követően a graftban kialakult vesetumor

Bevezetés: A szervtranszplantációt követően alkalmazott immunszuppresszív kezelés növeli a malignus daganatok incidenciáját. Vesetranszplantációt követően a vesetumor előfordulása magasabb, mint a normálpopulációban. Ezen daganatok többsége a beteg saját veséjében alakul ki, azonban 10%-uk a graftban jelentkezik. Szerzők tanulmányukban három eset kapcsán ismertetik a transzplantált vesében jelentkező vesedaganat kezelésével szerzett tapasztalataikat.
Esetismertetés: 1. eset: a 46 éves férfi betegnél 20 évvel korábban történt vesetranszplantáció. A gondozás során rutinszerűen végzett ultrahangvizsgálat egy 2 cm-es tumort észlelt a graftban, amelyet az elvégzett hasi MR-vizsgálat megerősített. A betegnél parciális nephrectomiát végeztek. A szövettani vizsgálat pT1a, renocelluláris karcinómát igazolt. A műtétet követően az immunszuppresszív gyógyszerek dózisát csökkentették. A 2 éves utánkövetés során recidív tumort nem észleltek.
2. eset: a 65 éves nőbetegnél 13 évvel ezelőtt végeztek vesetranszplantációt. Ultrahang- és CT-vizsgálat a transzplantált vese felső pólusában egy 35 mm-es daganatot írt le, amely miatt vesereszekció történt. A szövettani vizsgálat pT1a, renocelluláris karcinómát mutatott. A műtétet követően az immunszuppresszív gyógyszerek dózisát csökkentették. A17 hónapos utánkövetés alatt recidíva nem alakult ki.
3. eset: a 62 éves férfi betegben 10 évvel korábban vesetransz­plantáció történt. Az utánkövetés során az ultrahangvizsgálat a graftban 2,5 cm-es tumort mutatott, amelyet a CT is igazolt. Tumorreszekció történt, amelynek során multifokális daganat került eltávolításra. A szövettan papilláris karcinómát véleményezett. A műtétet követően a tacrolimus helyett everolimus kezelés indult. A 2 hónapos utánkövetés alatt recidíva nem jelentkezett.
Megbeszélés: A vesetranszplantációt követően a graftban kialakult vesetumorok esetében szervmegtartó műtétet ajánlott végezni. Az ismertetésre került esetekben is tumorreszekció történt. A szervmegtartó műtét megfelelő onkológiai eredményességet biztosított az átültetett vese funkciójának megtartása mellett.

Tovább

Urétertumor miatt végzett laparoszkópos patkóvese-szétválasztás és bal oldali ureteronephrectomia – Esetismertetés

Bevezetés: A patkóvese a vese leggyakoribb fúziós fejlődési rendellenessége. Incidenciája körülbelül 1:500 normálpopulációban, férfiaknál mintegy kétszer gyakrabban fordul elő, mint nőknél. A felső húgyutakat érintő urotheliális karcinóma viszonylag ritkán fordul elő, kevesebb, mint 5%-ot teszi ki az összes urotheliális karcinómák közül. Magas mortalitással és morbiditással jár.
Esetismertetés: A szerzők ...

Tovább

A vese primer szoliter fibrózus tumora: esettanulmány és irodalmi áttekintés

Célkitűzés: A szerzők ritka, veseeredetű fibrózus tumor esetét mutatják be áttekintve az irodalmi hátteret is.
Esetismertetés: A szoliter fibrózus tumor (SFT) egy ritka mesenchymalis daganat, amely elsősorban a pleurában fordul elő. Primeren a veséből kiindulva extrém ritkán kerül felfedezésre. Az esettanulmányunkban szereplő 21 éves férfi páciens kivizsgálása ismétlődő, tudatzavarokkal is járó hypoglykaemiás ...

Tovább

Glans helyreállító műtét félvastag bőr átültetéssel

Bevezetés: A szerzők hímvesszőrák miatti glansectomia és glans rekonstrukció esetét mutatják be. A műtét során alkalmazott hálósított félvastag bőrrel történő neoglans képzésről a hazai irodalomban korábban nem számoltak be.
Esetismertetés: A 73 éves férfi makkján elhelyezkedő tumorgyanús elváltozás biopsziája verrucosus karcinómát igazolt. A szerzők glansectomiát végeztek glans rekonstrukcióval. ...

Tovább

Recidív húgycsőszűkület és prosztatarák terápiás dilemmája

Bevezetés: A szerzők egy ismeretlen eredetű húgycsőszűkülettel jelentkező férfi beteg esetét mutatják be, akinél a szűkület korai kiújulása mellett prosztatarák is igazolódott, terápiás dilemmát okozva ezzel kezelőorvosainak.
Esetismertetés: A 70 éves férfi beteg vizelési panaszok miatt indult urológiai kivizsgálása során húgycsőszűkület és emelkedett PSA-érték igazolódott. Urethrotomia internát, majd ...

Tovább

Húgyhólyag-augmentáció: a neurogén hólyagdiszfunkció kezelési lehetősége

Bevezetés: A neurogén húgyhólyag-diszfunkció kezelése lépcsőzetes, elsővonalbeli kezelésében jelentős szerep jut az intermittáló önkatéterezésnek. Sajnos sok betegnél a húgyhólyag primeren, vagy az állapot progressziója következtében idővel magasnyomásúvá és/vagy csökkent kapacitásúvá, tágulékonyságúvá válik. Amennyiben egyéb kevéssé invazív kezelésekkel (intermittáló katéterezés – CIC), ...

Tovább

Tíz kilogrammos scrotalis elephantiasis műtéti megoldása

Bevezetés: A szubtrópusi övezetben endémiás filariasis okozta scrotalis elephantiasis, avagy scrotalis lymphoedema hazánkban elvétve fordul elő. Európában a leggyakrabban a scrotum egyéb okból adódó nyirokelvezetési zavara áll a betegség hátterében. Egy rendkívül nagyméretű scrotalis lymph­oedema szakszerű kivizsgálását és sebészeti ellátását kívánjuk bemutatni.
Esetismertetés: 66 éves páciensünk nem járt ...

Tovább

High flow priapizmus két esete – diagnosztika és kezelés

Bevezető: A high flow priapizmus ritka betegség Magyaror­szá­gon. Fontos a helyes diagnózis felállítása, és a korszerű kezelés kiválasztása.
Esetismertetés: A Semmelweis Egyetemen ellátott két high flow priapizmussal kezelt beteg esetét mutatjuk be és ismertetjük az ide vonatkozó, aktuális Európai irányelveket.
Következtetések: Annak érdekében, hogy megfelelő diagnózishoz jussunk, illetve a betegek a legkorszerűbb...

Tovább

Vizeletürítést követő fejfájás – húgyhólyag paraganglioma

Bevezetés: A húgyhólyag paraganglioma igen ritka daganat, a szakirodalomban egy-egy esetismertetéssel találkozhatunk.
Esetismertetés: 35 éves férfi beteg esetén keresztül mutatjuk be a húgyhólyag paraganglioma kórismézését és kezelését.
Megbeszélés: A húgyhólyag paraganglioma a legtöbb esetben tünetmentes, a tünetes esetekben a néma haematuria és a vizeletürítéssel kapcsolatban előforduló rosszullét hívhatja ...

Tovább

Péniszrák miatti glansectomia után megőrzött merevedési és ejakulációs képesség

Bevezetés: Péniszrák kezelésének rutin eljárása a glans reszekciója. A műtétek onkológiai eredményessége jó, azonban sokszor súlyos esztétikai és szexuális funkciódefektus marad vissza.
Esetismertetés: 38 éves betegben biopsziával igazolt, glansot elfoglaló rákot operáltak a szerzők. Az eltávolított makk helyére, a corpus cavernosum megrövidített végére szájnyálkahártya-borítás került, a húgycsővég pedig...

Tovább

Húgycsőbetét (wallstent) behelyezése után ismételten kialakult bulbaris húgycsőszűkület megszüntetése nyílt műtéttel

Bevezetés: Húgycsőszűkületek megszüntetése céljából a különböző húgycsőbetétek behelyezésének javallata ellentmondásos, általában csak szűk indikációs területen jöhetnek szóba. A húgycsövet ért külső vagy iatrogén sérülés okozta spongio­fib­­rosis károsítja a szivacsos test vérellátását, ezáltal csökkenti a húgycsőbetétek sikerességét. A kezdetben hozzájuk fűzött reményeket a rövid távú ...

Tovább
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
60 találat 6 oldalon