asd
30. évfolyam, 1. szám
Szerzői útmutató Lektori útmutató

 

Rovatok: Hírek

Havi tízmilliárdot hagyunk a gyógyszertárakban

2017-03-18

A vényköteles gyógyszerekre havi tízmilliárd forintot költöttek tavaly a magyarok – árulta el a patikaköltések összegét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A legtöbb gyógyszert a szív- és érrendszeri betegségekre írják fel az orvosok.

Évi 170 millió receptet váltunk ki a gyógyszertárakban, ebből 140-150 millió recept tb-támogatott. A legtöbbet, 16 milliárd forintot az idősek, a 65–69 éves korosztály költi gyógyszerre. Magyarországon a betegségcsoportokat tekintve a szív- és érrendszeri betegségekre írják fel a legtöbb orvosságot, évente ezekre a szerekre több mint 35 milliárd forintot költünk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint ma 2312 közforgalmú gyógyszertárnak van működési engedélye Magyarországon. Emellett 677 fiókgyógyszertár és intézeti gyógyszertár is van, 2014-ben hét, 2015-ben kettő, 2016-ban pedig három közforgalmú gyógyszertár nyílt meg. Hazánkban az Alföldön és Észak-Magyarországon (39,4 százalék) költik a legtöbbet orvosságokra, a Dunántúlon (31,4 százalék) és Közép-Magyarországon (29,2 százalék) pedig valamivel kevesebbet.

A támogatott készítmények esetében az elmúlt három évben a gyógyszerforgalom 3,3 százalékkal nőtt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az egy betegre jutó átlagos tb-támogatás összege évente 42 500 forint körül van. A tb-támogatás az inzulinok és vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, a véralvadásgátlók, az asztma, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésére használt szerek és a daganatellenes készítmények esetében nőtt jelentősen az elmúlt években.

A legnagyobb tb-támogatást a leukémia és más daganatos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, valamint az antipszichotikumok kapják. A patikában kapható legolcsóbb gyógyszer egy savlekötő tabletta, ez 166 forintba kerül, a legdrágább vényköteles orvosság ára 1,44 millió forint, ezt daganatos betegeknek írják fel az orvosok.

 
Forrás: Világgazdaság

Cikk értékelése Még senki sem értékelte a cikket.

Hozzászólások